Третото издание на ученическото състезание по програмиране Hack TUES ще се проведе от 24 до 26 март в столичното Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС), като тази година темата е „Art && Creativity“. Над 130 ученици ще демонстрират как технологиите помагат на изкуството и творческите занимания, като ще се борят, разделени в екипи. Организатори са младежи от 11A клас в ТУЕС, чиято цел е да насърчат творческото и иновативно мислене сред съучениците им. „Състезанието ще започне точно в 18:00 ч. на 24 март и ще завърши с церемония по награждаването в неделя, 26 март“, съобщиха за Инженер.bg от учебното заведение.

ТУЕС към Технически университет – София е единствено по рода си в България и предлага практически насочено образование в сферата на информационните технологии. В училището се подготвят специалисти по Системно програмиране и Компютърни мрежи. За трети път училището организира състезанието по програмиране Hack TUES, създадено изцяло от ученици за ученици.

През трите дни на хакатона отборите ще работят по създаване на концепция и демонстративен проект по темата, свързана с изкуството и творческите дейности. Отборите ще бъдат консултирани от ментори-доброволци в лицето на представители на компаниите, които подкрепят състезанието, професионалисти, завършили ТУЕС, и преподаватели. За участие са се регистрирали над 130 ученици от ТУЕС, от които ще бъдат формирани в екипи от различни класове по инициатива на организаторите – учениците от 11А. „Всички ние сме участвали в миналите издания на Hack TUES. Искаме да продължим традицията, защото смятаме, че Hack TUES е отлична възможност за всички възпитаници на ТУЕС да покажат какво умеят, да добият опит, да създадат нови контакти” – казват те.

 

Състезанието ще протече на следните етапи:

– 24 март, петък: Началото на Hack TUES 3 ще бъде дадено в 18:00 часа, този петък, в Технологично училище Електронни системи в ж.к. Младост 1, ул. „Владимир Пашов“ 2, в района на УМБАЛ Св. Анна. През първия състезателен ден участниците се разпределят по екипи, планират и започват работа по проектите си.

– 25 март, събота: Основната част от програмирането ще бъде извършена във втория и третия ден на хакатона, когато състезателите ще работят и с менторите.

– 26 март, неделя: В края на третия ден отборите финализират проектите си и правят кратка демонстрация пред журито на събитието, за да защитят идеите си. Презентациите са планирани за 14:30 часа в неделя. Церемонията по награждаване на най-добрите проекти е планирана за 19:30 часа в същия ден в ТУЕС.

Предишните две издания на хакатона бяха посветени на подобряване на учебния процес и опазване на околната среда и социално развитие. Във всеки от тях взеха участие по около 80 ученика от различни класове в ТУЕС. В първото състезание бяха отличени проекти за автоматизирана оценка на тестове, визуализация на код с блок-схеми, обмен на знания между учениците, образователна игра, система за проверка на задачи, електронен дневник. Наградените проекти във второто издание на Hack TUES бяха образователна игра за грижа за околната среда, уебсайт за обмен на продукти от рециклирани материали, приложение за медицински работници, приложение за синхронизирано изпълнение на песни, игра за насърчаване на физическата активност, приложение, което би улеснило електронното гласуване, уебсайт с информация за различни заболявания.

„Много се радваме, че учениците предават щафетата помежду си и продължават традицията да организират хакатон в ТУЕС. Вярваме, че това е пътят те да стават още по-отговорни и опитни като професионалисти и като граждани“, казва директорът на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова.

На 22 април 2017 г. ще се състои и друга инициатива на училището – „Ден на отворените врати“ за бъдещите кандидати и техните родители, който се организира в ТУЕС за втора поредна година.

Hack TUES 3 е подкрепен от Dopamine, SAP, TelebidPro, VMware, Nemetschek Bulgaria, Astea Solutions, CloudBalkan, Musala Soft и Chaos Group.

Повече информация за състезанието можете да намерите https://www.hacktues.com/, както и във Фейсбук страницата на събитието – https://www.facebook.com/HackTUES/.

Източник на снимковия материал: Hack TUES