Виртуалната реалност, реалистичните 3D преживявания и изкуственият интелект ще бъдат централни теми на Sonar+D, зоната на Sónar Barcelona, насочена към професионалисти от творческите и културни среди. С разширена програма,предлагаща повече уъркшопи, кръгли маси и изложбени пространства. Неразделна част от програмата ще бъде участието на Google, в лицето на Джесика Брилхарт и United Nations VR lab, предтавена от Габо Арора. Участието си са потвърдили и Ая Бдейр, основател на хардуерната платформа littleBits и директорите на японското студио за интерактивен дизайн Rhizomatiks.

В програмата на конгреса, посветен на креативните технологии – Sónar+D в Барселона, който ще се проведе от 14-ти до 17 юни, са включени повече от 100 дейности, 180 лектори ои около 5000 акредитирани професионалисти от 2100 компании и 60 държави. В продължение на 4 дни, ключови фигури от сферата на дизайна, музиката и съвременните технологии ще се съберат, за да представят визията за бъдещето в бранша.

Тази година Sonar+D за пръв път ще бъде домакин на Networking Day в сряда, 14 юни, ексклузивно за притежатели на билет за фестивала, отваряйки врати един ден преди официалното откриване на фестивала. Този ден е посветен на професионалисти, създатели, компании и хора с интерес в областта и ще включва блокови конференции и семинари и е специално предназначен за насърчаване на обмена на знания. Реалистичните 3D преживявания, изкуственият интелект и музикалната индустрия, ще бъдат централни теми на Networking Day.

 

Друга новост в тазгодишното издание на Sonar+D e Sonar360º – пространство изградено в колаборация с Montréal Society SAT (Societé des Arts Technologiques), което ще представи прожекции и работилници на аудио-визуални „fulldome“ (завладяващи куполно-базирани видео прожекции в реално време) произведения. Публиката ще бъде потопена и напълно заобиколена от 360o звук и картина.

 

Зоната за бизнес Startup Garden спонсорирана от MIGRATION е специализирана в и насърчаването на 30 стартиращи компании, фокусирани върху избрани творческите индустрии в целия свят.

Sonar+D ще е домакин и на международната инициатива Open Music – амбициозен проект, ръководен от музикалния колеж в Бъркли, изследователският център MIT Medialab и IDEO consultancy, който има за цел да създаде стандартизирани практики в уеданквяването на цифровото разпространение на музиката ще събере десетки експерти от индустрията, включващи компании като YouTube, Spotify и Universal.

Откриващото събитие на фестивала за широката публика, в четвъртък 15 юни, ще бъде “Entropy” – трансмедийно шоу за произхода и края на Вселената, което ще размие границите между конференция, аудио-визуално представление и документален филм на живо. Проектът ще включва лекция на астронома и космолог доктор Dr. Dida Markovic с впечатляващ многоекранен дисплей на сцената, оригинална музика от легендарния проект Dopplereffekt и изображения и визуализации от европейските дигитални артисти Antivj. “Entropy” е част от програмата на проекта We Are Europe, под мотото “Култура в града на бъдещето”.


Пълна програма, повече информация и билети има на http://www.sonar.es/.