Темата на тазгодишното издание на Фестивала за дигитални изкуства в Атина е #PostFuture

 Фестивалът за дигитални изкуства в Атина (ADAF) е основан през 2005 г. и има за цел да насърчава, стимулира и популяризира всички аспекти на дигиталното творчество, като посреща като местни, така и международни артисти. Тази година ADAF се завръща за 13-и пореден път в историческия център на Атина и кани всички на уникално футуристично изживяване. Фестивалът ще се проведе от 18 до 21 май на място с много интересна архитектура, на ул. „Митрополеос“ № 23, с любезното съдействие на “NBG PANGAEA REIC“.

Темата на тазгодишното издание на фестивала е #PostFuture, с което организаторите провокират публиката да си представят бъдещето. Виртуалната реалност все повече се преплита и засяга всеки аспект от ежедневието и съвременният начин на живот се отразява върху сливането на „дигитално“ и „реално“. ADAF ще изследва начините, по които технологията и иновациите влияят и формират начина, по който изкуството и обществото ще изглеждат утре. Ами ако бъдещето вече е тук, тогава какво ще дойде?

Повече от 250 артисти от 22 страни от цял свят ще демонстрират своята гледна точка за #ПостБъдещето, което предстои. ADAF 2017 има за цел да обедини артистите и публиката, за да представи новата вълнуваща „пост-дигитална“ реалност чрез впечатляваща и разнообразна програма, включваща изложби, прожекции, изпълнения на живо, семинари, работилници, аудиовизуални представления, пърформанси, програма за най-малките и други.

Architectural Space Intervention – Martin Mayer & Quiring Empl

Освен това Фестивалът за дигитални изкуства в Атина 2017 ще бъде домакин на специални гости, артисти, както и на презентации на международни фестивали като японския Japan Media Arts Festival, MashUp Film Festival (Франция), ArtFutura (Испания), Imagine Science Films Festival (САЩ), Videonale E.V. (Германия), Mapping Festival (Швейцария) и VideoFormes Digital Arts (Франция).

Всяка година Фестивалът за дигитални изкуства в Атина формира сътрудничество с международни медии и институции за дигитално изкуство. В рамките на Гръцко-китайската 2017-а, ADAF и Международния фестивал за нови медийни изкуства – Videotage – VMAC популяризират гръцки и китайски артисти.

В рамките на почетното 13-о издание, Фестивалът ще представи 24-часовата прожекция „Digital Canvas“, излъчена от ikonoTV през май 2016 г. и чиято премиера беше в Ню Йорк през Creative Tech Week (2016). Накрая, ADAF и международната дигитална платформа PhotoPhore ще представят богата компилация от късометражни филми и анимации, след обявената отворена покана за артисти по темата #PostReality.

Prosthetic Reality book – Sutu

Фестивалът разширява хоризонтите си, въвеждайки новите технологии в областта на дигиталните изкуства. ADAF и GERMANOS обединяват усилия и организират активности като конкурса за VR творчество, представяйки първата галерия с VR произведения, направени от публиката. Освен това програмата включва интерактивни аудиовизуални инсталации, аудиовизуални представления, уеб изкуство с невероятната скорост на COSMOTE VDSL, дигитални изображения, видео и анимационни прожекции и семинари за възрастни и деца.

В това издание фестивалът обогатява детската програма ADAF Kids, която предлага на децата и техните родители възможност да изследват магическия свят на дигиталната култура чрез образователни семинари, технологични експерименти, анимационни прожекции и интерактивни инсталации.

ADAF Kids

От 18 до 21 май Фестивалът за дигитални изкуства в Атина ще бъде домакин на семинари и работилници, като например разговора с Бхавани Есапати „Museum Beyond the Digital“ и семинара „Browser History Dating“ с Дрис Депортър Dries, както и изложбата на набиращия световна популярност Theo-Mass Lexileictous. Имерсивната инсталация „Infinity Room“ на Refik Anadol, която преодолява нормалните граници на визуалния опит и ще преведе аудиторията през безкрайно кинетично архитектурно пространство, докато аудиовизуалната инсталация „POV“ на Nick Verstand, Nikki Hock и Pandelis Diamantides, в напълно черна среда, ще позволи на публикката да възстанови сетивата си като първоначално я постави в състояние на тяхното отсъствие, в сутеренното ниво на мястото, на провеждане на събитието.

“NOS LIVE” – NOHLAB, Audiofil, Osman Koç

Програмата на аудиовизуалните представления включва и „Vector Field“ на световноизвестния артист Fraction, впечатляващото аудиовизуално изживяване „THÆTA„, част от трилогията „StratoFyzika’s Shadows“, наградения колектив NOHLAB с техния софтуер „NOS“, проектът „FIELD“ на Мартин Месие, който създава звуци от електромагнитните полета на околната среда, подривното изпълнение „Color Field Immersion“ на Дорон Саджа, „магическия“ пърформанс „Tanukis“ на Франсоа Зайега и Лойк Реборсиере, както и известният „Corpus Nil“ на Марко Доннарум.

Подробности за програмата и акцентите на фестивала може да намерите на сайта на събитието тук.

Събитието във Facebook: Фестивалът за дигитални изкуства в Атина | #PostFuture

Резервирай своя безплатен билет тук!