Лабораторията за иновативно изкуство обявява и конкурс за късометражен ням филм

Фестивалът 180° е сред най-иновативните събития за съвременно изкуство, които се провеждат в България. Форумът за интердисциплинарно изкуство е своеобразна платформа/лаборатория за съвременни музика, танц, театър и дизайн. 180° е експеримент-провокация към изкуството, артистите, публиката и пространството.

Мисията на екипа на фестивала е да предостави условия на младите артисти да развиват иновативните си творчески идеи и да привлече нова публика за тяхното изкуство. Идеята на 180°  е обмена на креативни похвати и проследяването на последните тенденции на международната сцена. Фестивалът е платформа за среща и споделяне на знание и опит между чуждестранни и български професионалисти в сферата на съвременното изкуство.

Четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство 180° ще се състои между 22 юли и 28 юли. Избраните локации са Fabrica 126, Гьоте-институт и на определени места в градската среда, на открито.

Платформата, която е насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване ще събере в София десетки съвременни артисти от страната и чужбина. В рамките на 7 дни фестивалът 180° ще провокира в търсенето както самите творци, така и публиката, излизайки от рамките на стандартното боравене с 5 форми на изява – музика, театър, танц, архитектура и визуални изкуства. Създател на цялостната визия на форума тази година е младият дизайнер Камен Каменов.

Паул Фрик

Една от специалните изненади в тазгодишната програма на фестивала 180° е гостуването на Паул Фрик, основен елемент в световноизвестнaта формация Brandt Brauer Frick.  С иновативното и пространствено събитие “Drawn”, в което ще си партнира с родната певица Катя Ташева, ансамбъл 180° и представителките на утвърдената световнопризната компания за съвременнен танц Forsythe Паул Фрик ще закрие фестивала на 28-и юли. Гост на фестивала ще бъде Катя Черанева от Москва, която е фокусирана върху колаборации с артисти от цял свят. Франсис Чаверини от Питсбърг ще бъде другият танцьор от чужбина. Нейното име се свързва и с артисти като AdamBarruch, LucaVeggetti, ShannonGillen, както и TheMetropolitanOpera, Bodytraffic и L.A. DanceProject.

Лабораторията за иновативно изкуство 180° се обръща и към всички любители на визуалните изкуства, като обявява конкурс за късометражен ням филм. Темата в тазгодишното издание е „unCOOL” и е лишена от насоки и ограничения. Условието е видеото да не надвишава 3 минути и да съдържа само образи, без звук. Форматът на файла може да бъде .mp4, .m4v, .mov. Кандидатите могат да пращат своите предложения до 14 юли 2017 г. на info@180-degrees.org чрез сайтовете на споделяне на файлове. Избраните видеа ще бъдат представени на 26 юли, а музикантите от ансамбъл 180° ще озвучат картината с импровизации. Публиката ще излъчи победителя от конкурса, който ще получи парична награда.

За още новини и актуална информация следете сайта на фестивала 180°: https://www.180-degrees.org/, както и на страницата във Фейсбук: http://bit.ly/2tu49PZ.

Проектът 180° се осъществява с подкрепата на Столична община, Гьоте-институт и Про Хелвеция. Фестивалът е отличен от Европейската фестивална асоциация ЕФФЕ 2017-2018 г.