Moby Mart е самостоятелно управляващ се супермаркет, отворен денонощно, който се разработва от шведски старт-ъп. Мобилният магазин се управлява изцяло с помощта на изкуствен интелект и сензори. В него няма персонал и цялото пазаруване става директно чрез специалното приложение на магазина за смартфон. Moby Mart е разработена от Wheelys Inc, в сътрудничество с университета Хефей и Himalafy.

Moby Mart в момента се тества в Шанхай. За сега супермаркетът е неподвижен, но разработчиците се трудят над крайната му версия, която ще бъде мобилна и автономна и ще се движи по определени маршрути. Друга основна идея в осъществяването на намаренията им е Moby Mart да бъде извикван от потребителите чрез приложението за телефон.

Смартфонът на потребителя получава ключ за достъп, за да влезе в магазина и да си избере необходимите стоки. Асортиментът на Moby Mart включва стоки като обувки, тоалетни принадлежности, храни, напитки, списания, плодове и зеленчуци, сладкиши и други. При влизане в магазина, който е с размерите на малък автобус, посетителите са посрещнати от холограмата на изкуствения интелект – Хол, който е „лицето“ на магазина.

Сензорите, вградени в Moby Mart, засичат кога клиентите влизат и напускат магазина и директно таксуват за избраните стоки от банковата сметка на клиента, като изпращат и е-мейл с транзакцията.

Как се пазарува в Moby Mart? Основният посредник е вашият собствен телефон. С инсталирането на просто приложение сканирате продуктите, които искате да купите. В края на пазаруването отбелязвате, че сте готови и предварително регистрираната ви карта се таксува по същия начин, както, когато плащате за Über.

Използването на тази проста система намалява времето за пазар с 30-60% и дава по-добър контрол върху всички разходи.

Чрез приложението клиентите следят всичко, което купуват. Всеки Moby Mart магазин ще получава данни за покупките, което е направено с цел да се улесни пазаруването на редовни клиенти. По този начин се опростяват и счетоводството и управлението на наличностите на магазините.

Мобилният супермаркет се зарежда чрез слънчеви панели и също така разполага с пречиствател на въздуха, който според разработчиците може да помогне на околната среда.

Планира се разреждането на Moby Mart да се осъществява с 4 дрона, разположени на покрива на магазина. Ограничена селекция на стоки е достъпна за автоматизирано пакетиране и зареждане с дрон. Въздушните доставки са голямо предимство, тъй като, благодарение на тях стоките се получават в рамките на минути. На по-късен етап ще бъдат предвидени по-големи дронове, така че клиентите да могат да поръчват и по-големи стоки от Moby Mart. По план на разработчиците това ще се случи през зимата на 2017-2018 г.

„Нашата мечта е цяла флота от самоуправляващи се магазини, без персонал, които да убият моловете и да съживят търговията в провинцията и малките градове“, споделя управителя на Wheelys Inc, Пер Кромуел. „През следващите десетилетия, търговията на дребно, такава, каквато я познаваме сега ще изчезне. Магазините ще бъдат достъпни 24/7, мобилни и управлявани чрез мобилни приложения.“

Засега няма информация за разпространението на Moby Mart в други държави, поради нуждата от допълнителни инвестиции в прототипа.

Повече информация иснимки на Moby Mart има на адрес http://www.themobymart.com/.