Четвъртото поредно издание на лабораторията за иновативно изкуство 180°, която е насочена към експерименталния подход и изследването на нови модели на изразяване стартира на 22 юли. Десетки съвременни артисти от страната и чужбина ще се съберат в София и в рамките на седмица ще трансформират рамките на стандартното боравене с 5 различни форми на изява – музика, танц, театър, архитектура и визуални изкуства. Интернационалният форум ще се състои на избрани локации – Fabrica 126, Гьоте-институт, както и на открито – в двора на НХА и Градската градина.

Ето и какво ни очаква по дни:

 22.07 – събота

180° Arthall, 19:00 Фабрика 126

Младият архитект Цветелина Цветкова ще представи композитора и архитект Янис Ксенакис. Ще чуем и негова музика на живо и ще можем да разгледаме по-известните му композиции и архитектурни проекти. Те ще бъдат изложени по време на фестивалната седмица и ще могат да бъдат разгледани преди и след всяко събитие във Фабрика 126.

180° A/V Vol.3, Soyuz21 (Швейцария) feat. Soundspaces (Германия) и Лора Желязкова (България), 20:00 Фабрика 126

Абсамбъл “soyuz21”(Швейцария) ще се срещнат с немския ансамбъл “soundspaces” и българския визуален артист Лора Желязкова в София. Те ще работят заедно в продължение на няколко дни, за да изградят артистични мостове между музикалното и визуално изкуство. В това събитие ще чуем музика от Алфред Цимерлин, Кевин Жулейра, Надир Васена и др.

​С участието на:

Лора Желязкова – визуализация
Йоханес Шварц – фагот
Матс Шайдегер – ел. китара
Саша Армбрустер – саксофон
Жулиен Мегро – перкусии
Исай Ангст – звуков дизайн
Себастиан Шотке – звуков дизайн

24.07 – понеделник 

180° MusicMotion, Експериментален музикален танц-театър, 19:30 двора на НХА

Даниел Чернов (Аржентина) – победител в конкурса за композиция “ximeR” в изданието на 180° през 2016 г., ще работи в рамките на една седмица заедно с виолончелиста Стефан Хаджиев и танцьора Гергана Илиева, за да създадат този интердисциплинарен експеримент. След като видим резултата от него, Starobrnoще ни изненадат със специален музикален експеримент на живо.

Това събитие се осъществява с подкрепата на Starobrno, Национална Художествена Академия и Derida Dance Center. 

25.07 – вторник 

180° Checkmate Vol. 3, 20:00 Фабрика 126

След успешните две издания на “Шахмат” в последните издания на 180°, тази година в неговата трета версия ще бъде съпоставена композираната и импровизирана музика. Има ли чисто импровизирана музика или се импровизира с дадени “правила”, което на практика я прави композирана? Отговорите на тези въпроси ще се опитаме да открием в това събитие. За пръв път публиката ще може да вземе участие като изпълнител.

​С участието на:

Делфин Роше – флейта
Ричард Хейнс – кларинет
Шарлот Макле – цигулка
Ивайло Данаилов – цигулка
Елица Богданова – виола
Ашли Гордън – виола
Стефан Хаджиев – виолончело
Паул Кенън – контрабас
Анна Де’Ерико – експериментални инструменти

Медуза, 21:30  фрабрика 126

Експериментално събитие от Лео Колин (Франция) и Лаура Ендрес (Швейцария)

26.07 – сряда

180° VideoMotion Vol.2, 19:00 Залата на Гьоте-институт София

Тази година 180° отново обяви конкурс за късометражни неми филми, който е насочен към професионални или пък непрофесионални творци от всякаква възраст. Този път темата е “unCOOL”. Избраните видеа ще бъдат показани на това събитие, като ще бъдат музикално и звуково озвучени от ансамбъл 180°. След тяхното представяне публиката ще има възможността да гласува и да избере своя победител.

180° unCOOL, 19:30 Залата на Гьоте-институт София

В историята винаги е имало творци, които не са били приети от обществото или не са се вписвали в него. Възможните причини са били политически, здравословни или просто творчеството им е било прекалено иновативно. На това събитие Ансамбъл 180° ще представи част от тези композитори и ще изпълни някои техни камерни произведения. Ще прозвучат София Губайдулина, Трифон Силяновски, Ервин Шулхоф, Антон Веберн, Едгар Варез и Галина Уствовская.

​С участието на:

Делфин Роше – флейта
Ричард Хейнс – кларинет
Шарлот Макле – цигулка
Ивайло Данаилов – цигулка
Елица Богданова – виола
Ашли Гордън – виола
Стефан Хаджиев – виолончело
Паул Кенън – контрабас
Анна Де’Ерико – пиано
Венета Нейнска – пиано
Лиза Фридрих – речетатив

27.07 – четвъртък

180° Education, 18:00 Градска градина (зад бившия мавзолей)

Ашли Гордън от американската организация “Castles of our skin” ще представи афроамериканската култура и нейната детска музика. Това събитие ще се осъществи във формата на работилница на открито и е насочена към всякаква аудитория от деца и възрастни.

28.07 – петък

180° Drawn, 20:00 Фабрика 126

В това събитие артистите на 180° ще създадат във “Фабрика 126” пространствена атмосфера на раздвоеност, носталгия, отражение и неутралност. Електронна, фолклорна и барокова музика и съвременен танц ще се слеят и ще отразят съвкупност от емоции из пространството.

​С участието на:

Паул Фрик – електронна музика
Катя Ташева – глас
Лаура Ендрес – звуков дизайн
Катя Черанева – танц
Франсес Чиаверини – танц
Александър Хаджиев – фагот
Шарлот Макле – цигулка
Ивайло Данаилов – цигулка
Елица Богданова – виола
Стефан Хаджиев – виолончело
Паул Кенън – контрабас(
нна Де’Ерико – ел. Клавесин

За още новини и актуална информация следете сайта на фестивала 180°: https://www.180-degrees.org/, както и на страницата във Фейсбук: http://bit.ly/2tu49PZ

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития за 2017, както и благодарение на Гьоте-институт и Про Хелвеция. Фестивалът е отличен от Европейската фестивална асоциация ЕФФЕ 2017-2018 г.

Визуален дизайн за 2017 г.: Камен Каменов и Студио Облик (България)