Музикалният албум „I AM AI“ е първият албум, изцяло съставен и произведен от изкуствен интелект (AI).

След предишни флиртове с музика, базирана на алгоритми, обикновените хора най-накрая могат да чуят първия албум, изцяло произведен и композиран от изкуствен интелект. „I AM AI“ е съвместна колаборация между AI музикалния софтуер за композиране Amper и певицата / youtube звезда Tayrn Southern. Работата на Tayrn се състояла в задаване на параметри, които изкуствения интелект използвал за композиране.

Първият клип към песента „Break Free“ от албума е вече факт:

Amper е музикален изкуствен интелект, предназначен предимно да сътрудничи с хора за royalty-free музика. Способностите му са оценени и резултатът от тях е неговият първи албум.  Въпреки че текстовете и вокалите са на Tayrn Southern, акордите, нотацията и инструменталът са изцяло работа на Amper. Това прави проекта различен от всичко, композирано от изкуствен интелект досега. В предишни опити на AI да композира винаги е имало човешка намеса, която да пригоди звученето за слушане от хора.

Southern има само основни умения за свирене на пиано, за това се обръща за помощ към програмата за композирането на песените от албума. „В кръга на шегата – имам нов партньор за композиране на песени, който не се уморява и има безкрайно познание за създаването на музика“, казава Southern за CNN Tech. „Но прилагам и собствената си визия: преслушвам и избирам това, което ми харесва и не ми харесва.“

Изпълнителката задава насоки на програмата, като темпото на песента, арматурата за изменение на височината на тона и предпочитаните инструменти. След това програмата създава мелодия, която Southern подрежда в куплети и припев. „Когато работиш с музика, композирана от изкуствен интелект, всичко, което той напише те изненадва.“ – споделя певицата. Според нея написването на песен с помощта на AI е 20 пъти по-бързо, отколкото, когато разчиташ на музиканти.

Новият и продукт е пример за това как изкуствения интелект може да допълва човешката работа, дори и да автоматизира някои работни места. Southern казва, че AI и е помогнал да бъде по-творчески настроена от всякога.

И все пак, докато „I AM AI“ е първият албум, изцяло съставен и произведен от изкуствен интелект, това не е първият път, в който AI показва творчество в музиката или в други изкуства.

Преди време конкурентният AI софтуер Flowmachines създаде поп-мелодия, напомняща стила на Beatles

Изкуствен интелект, наречент Aiva, е научен да композира класическа музика, както например и DeepBach е създаден да прави музика, вдъхновена от Йохан Себастиан Бах. С оглед на това албумът „I AM AI“ вероятно е само първата стъпка в нова ера. Ера, в която хората ще споделят артистичността си (а може би дори и да се състезават творчески) с изкуствен интелект.