От тази година фестивалът за съвременен танц ONE DANCE WEEK е част от Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Широ Такатани, съосновател на японския артистичен колектив Dumb Type, ще представи своя спектакъл ХРОМА на юбилейното издание на ONE DANCE WEEK в Пловдив. Любителите на танца ще могат да се потопят в експеримента на тема образ и звук в два поредни дни. Спектакълът може да бъде гледан на 6 и 7 октомври – от 19:30 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. ХРОМА е част от програмата на One Dance Week с подкрепата на EU JAPAN FEST в партньорство с ОФ Пловдив 2019, Посолство на Япония в София, Клуб Приятели на Япония в България, Agency for Cultural Affairs Government of Japan за фискалната 2017 година и Japan Foundation. От тази година пък One Dance Week е част от Програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

ХРОМА е танц на светлина и сенки, в който визуалните ефекти и мащабната графика следват всяка стъпка на изпълнителите на сцената сякаш, за да надделеят и да ги погълнат. Хореографът Широ Такатани подчинява законите на физиката и съвременните оптически технологии, за да предизвика зрителите да потърсят смисъл в стотиците изображения, които виждат на екрана всеки ден. Именно така, всъщност, непрестанно виждаме и създаваме света около себе си.

Такатани се вдъхновява, първо, от музиката на Саймън Фишър Търнър, а след това от последната книга на английския режисьор-авангардист, художник и сценарист Дерек Джарман – „ХРОМА: Книга на цветовете“ (1994). Спектакълът е изпълнен с поезия, анекдоти, цитати от Аристотел, Леонардо, Нютон, Гьоте, Витгенщайн и други известни личности, както и с размишления върху загубата на зрение – самият Джарман губи зрението си към края на живота си.

ONE DANCE WEEK ХРОМА

Снимки ONE DANCE WEEK

Откакто дигиталните технологии изместиха аналоговите, ние сме благословени със звук и картина с висока резолюция. Как обаче да открием отново съдържанието в тях? И дали не сме го забравили? Подобно на Спиноза, който шлифова лупите на очилата си, за да види света в цялата му красота, днес боравим с нови технологии, които съвсем скоро ще ни позволят да уловим всеки един момент и да вникнем в най-дребните му детайли.
Дори и така, пак ще достигнем единствено до една убедителна фасада, а не до искрената, понякога и плашеща, красота на реалността. ХРОМА не се основава върху сюжетност, а е по–скоро експеримент, който цели да преоткрие изкуството като чисто изживяване.

– Широ Такатани, януари 2012.

ONE DANCE WEEK ХРОМА

Широ Такатани е артист-импровизатор, завършил Академията по изкуства в Киото и съосновател на колектива Dumb Type през 1984 г. Японецът успява да пробие още с първата си самостоятелна инсталация – „Ледени кадри“ (1998 г.), която предизвиква интереса на множество музеи, фестивали и театри по целия свят. Работата на Такатани е представяна в Martin-Gropius-Bau (Берлин), Israel Museum (Йерусалим), Romaeuropa festival / MACRO (Рим), Royal Academy of Arts (Лондон), Musée d’art contemporain de Lyon (Лион), GREC (Барселона), Festival de Otoño (Мадрид), Музея за съвременно изкуство в Токио (Токио), Лил 2004 – Европейска столица на културата, NTT InterCommunication Center –ICC (Токио), Центъра Ямагучи за медии и изкуства (YCAM).

Артистичният колектив Dumb Type е основан в Киото през 1984-та година от пъстра група творци – танцьори, актьори, музиканти, архитекти, програмисти и други. Именно на това се дължи разнообразието в техните продукции през годините – танцови спектакли, арт инсталации, пърформанси, аудио-визуални програми. Независимо от формата, същината отчетливо попада върху социалната и политическа апатия, върху технологичната реалност в глобален, а не просто в локален мащаб. Неслучайно покойният артистичен директор на Dumb Type Тейжи Фурухаши е изявен активист в борбата срещу ХИВ/ СПИН.

ONE DANCE WEEK ХРОМА

За повече информация следете Facebook събитието за ХРОМА: https://www.facebook.com/events/464529337252425, и фестивалното събитие на ONE DANCE WEEK: https://www.facebook.com/events/290490841417750, както и onedanceweek.com.

ONE DANCE WEEK ХРОМА

Юбилейното 10-то издание на ONE DANCE WEEK започва на 23 септември в Дом на културата „Борис Христов“ (Пловдив) и ще продължи до 15 октомври. Специалната програма предлага на зрителите завладяващи спектакли от три континента. Ще видим съвремието като дует на човек и робот от Тайван, битката със съдбата през историята на Мохамед Али, технологичната зависимост и още завладяващи спектакли, вплели нишки към съвременния живот.

В продажба вече е Фестивалният билет на стойност 45 лв. Бройката е ограничена, а след 31 август цената ще стане 55 лв. В продажба са и билетите за ХРОМА за двете представления, на 6 октомври и на 7 октомври, на цени от 10, 15 и 20 лв. Купете с вашата карта Visa билет на epaygo.bg и ще получите подарък от Visa – фестивална чанта.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства в партньорство с Фондация Америка за България. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска  столица на културата 2019. ONE DANCE WEEK дебютира през 2008 г. под името Sofia Dance Week с мисията да запознае българската публика със съвременното танцово изкуство. Следвайки европейските политики за децентрализация на културния живот, екипът на фестивала предприема смелата и вдъхновяваща стъпка встрани от центъра, за да подкрепи кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа 2019.