Най-новата галерия в София +359 ще отвори вратите на водната кула в Лозенец за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолство на Австрия в България

 Емблематичната за софийския квартал Лозенец водна кула се превръща в галерия с проект на творящата в Австрия художничка от български произход Боряна Венциславова. Най-новото галерийно пространство в София +359 ще отвори вратите на водната кула за годишната изложба за съвременно изкуство на Посолство на Австрия. По тяхна покана художничката гостува със своята самостоятелна изложба „Ние сме част от колекция“, посветена на аспекти от годините на прехода и тогавашната ъндерграунд култура у нас. Куратор на експозицията в София е Вера Млечевска. Арт фондация ДОМА е организатор на събитието, което ще може да бъде посетено между 13 септември и 22 октомври. Първи, от много години насам, концерт на група Виолетов Генерал ще допълни емоциите около събитието.

Боряна Венциславова е интердисциплинарна художничка, която работи в областта на фотография, филм/видео, инсталации, пърформативно и медийно изкуство. В произведенията си тя анализира стереотипните роли и модели на репрезентация, както и влиянието на политически и социални структури и системи за контрол върху нашето съществуване. Темите, които заемат централна роля в артистичните й проекти, са идентитет, мобилност, пресичане на социално-географски и културни граници. Художничката изследва ежедневни връзки и социални взаимоотношения и проучва взаимодействията  между индивидуални и колективни истории и разглежда сложния процес на комуникация и превод. През 2017 е отличена с Австрийско гражданство за заслуги във визуалните изкуства.

В своята самостоятелна изложба Боряна Венциславова прави своеообразна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многобройни международни участия, но никога не губи връзка с времето и мястото, които са оказали силно влияние върху личността и практиката и на артист. Нейните инсталации, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула са своеобразен личен разказ за 80-те и 90-те. Периодът съвпада за поне две поколения с прехода от детството към юношеството, към емоционалната нестабилност на тинейджърството.

Преходът у нас има всички белези на своеобраен исторически пуберитет – анализиран е от политолозите и социолозите като период на незрялост в публичната сфера, деформиран от политически мутации и икономическа нестабилност. Промените обявиха нови идоли и събудиха младежкия ентусиазъм, който накара мнозина да излязат на улицата, а после донесе и икономическа депресия.

Противоречията и контрастите на периода имаха своята хибридна и самоделна естетика. Фетишите на младежката култура миксираха петолъчката заедно с ярките символи на консуматорския рефлекс, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от “чужбина”. 90-те оформиха и символична топография, начератана от многобройните обувки изтъркани между кино Дружба, Кравай, Аптека или “Калното”.   Личният прочит на Боряна Венциславова – поетичен и фрагментарен като самата епоха, се разтваря в колективните спомени на мнозина. Редуващите се ентусиазъм и апатия, уейв музиката, приватизацията, крилати фрази и драсканици – дъбоко вплетени в дългия и преход до настоящето. Плавно завръщане назад в годините прави и умишлено заимстваното име на изложбата от песента на иконите на българския ню уейв – група Нова Генерация – „Част от колекция“. За самото откриване акомпанимент на създадените от Боряна Венциславова произведения ще направи също прословутият от годините на уейва у нас – Виолетов Генерал – Джули, с псевдонима му на DJ Schnorchel Mechaniker. Откриването ще продължи с тематично уейв парти в бар Tell Me на ул. Иван Вазов 12. А на 30-ти септември от 18:30 ч. посетителите могат да се срещнат с автора на изложбата и да участват в кураторска обиколка и дискусия върху произведенията. Това ще бъде последвано от първия от много години насам концерт на група Виолетов Генерал. Те ще застанат отново заедно пред публика и ще изпеят емблематичните си парчета в двора на галерията. Австрийското посолство в София поставя във фокуса на дейността си в областта на културата представянето на съвременно австрийско изкуство. Изложбата „Ние сме част от колекция“ е един от особено важните акценти на 2017 г.

Откриването на изложбата е на 13 септември, от  18:30 ч.  Произведенията на Боряна Венциславова може да видите до 22 октомври 2017 г. Адресът на Галерия +359 е София, кв. Лозенец, ул. Галичица 13.