DA Fest е международен фестивал за дигитални изкуства, организиран от Националната художествена академия (НХА) в София. Целта на фестивала е да срещне българската публика с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното. Видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми оформят програмата на събитието.

Програмата на фестивала включва изложба, пърформанси, прожекции, презентации и уъркшопи, които ще се проведат в различни локации от централната сграда на НХА на ул. Шипка 1 в София.

Шестото издание на DA Fest ще се проведе от 19 до 23 септември 2017 г. в различни локации в Художествената академия на ул. Шипка 1 и ще представи отново съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма.

Програмата на първия ден на DA FEST включва изложба, прожекция на видео арт и експериментални филми, Inhibition – Пърформанс на Маринос Куцомихалис (Гърция), както и аудио-визуален пърформанс на The Science от 21:00 до 22:00 в двора на Академията

Ново попълнение във фестивалната програма е DA Lab, която ще представи електронната и експерименталната музикална сцена и звуково изкуство в България. Форматът на този модул е лаборатория за представяне и експерименти на живо в неформалната среда на Ателие 56 в Художествената академия. Идеята е всеки от участниците да покаже свои идеи и проекти в следобедните часове на деня. Хората, с интерес към експерименталната музика и звуково изкуство ще могат да се срещат и обменят идеи и опит в chill out атмосфера.

Вижте програмата на Da Lab

DA Lab

19.09.2019, вторник – от 16:00 ч. до 18:00 ч.

19.09.2019, вторник – от 22:30 ч. до 24:00 ч.

 

Експерименталният колектив “Малък Ручей” представя разлива на дигиталното юношество с българското. Чрез набор от трансгресивни способи, проекта деформира с иронична усмивка наследството, за да намери в него почва за себе си.

Проектът ни е дигитален дадаизъм – музиката ни е празен удар във въздуха, ексцесия на  сила, липса на цел.

Богомил Мартинов Братоев е български графичен дизайнер, живеещ в София. Студент в Националната художествена академия, 2-ри курс „Графика“. Експериментален творец в сферата на дигиталното изкуство.
Ив-Кристиан Григоров Ангелов е свободен артист, роден и живеещ в София. Семестриално завършил българска филология в Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, от 2015 г. води музикалния проект „няма никой“.
20.09.2017, сряда – от 16:00 ч. до 18:00 ч.
20.09.2017, сряда – от 22:30 ч. до 24:00 ч.
Експресия 4 на Любомир Минчев и Николина Недялкова е аудио визуален проект с моменти на импровизация. Музикалната форма подхваща пътя от акустичната към електронната музика, преливайки ги една в друга. Проектът е стилово разнообразен и въвежда публиката в различни емоционални търсения. Музикалната част бива изпълнена с инструментални изпълнения свързани с диджеинг похвати. Визуалната част съдържа експериментален характер с пречупването на „стандартни“ изображения и тяхното анимиране.
Също така анимирани форми и силуети преливат в различни стилови композиции.

21.09.2017, 21:00-22:00, Двор на Академията 

E.U.E.R.P.I. e солов ambient drone проект на Мирян Колев. За последните 5 години, откакто проекта е активен е участвал на множество фестивали, форуми и събития в България, Норвегия, Сърбия, Румъния, Чехия, Германия, Австрия, Словакия, Дания, Литва, Латвия, Естония, Ирландия, Полша. Работил е в колаборация с различни музиканти, визуални артисти, танцьори, както и е правил музикални пърформанси в различни типове пространства – от малки интимни арт кафета и галерии, през клубове, културни центрове и различни фестивали до катедрали, пещери, летища.
Започва да се занимава с ембиънт и импровизационна музика с идеята да представя музизиката си като вид експресия или с други думи да може да изразява мисли и емоции в най-чист вид под формата на звук без да ги пречупва и слага в рамки. Използва основно китара, преминаваща през софтуерни ефекти, както и нетрадиционни инструменти(предмети).
Само няколко дни след концерта си в храма Hwaem-sa в планините на Южна Корея идва директно на DA Fest.

22.09.2017, 21:00-22:00, Двор на Академията 

В проекта си „Branches“ Иван Шопов и Лора Желязкова съчетават звука от модуларен синтезатор с реактивни към него образи, които разположени в тишина и тъмнина оформят мистично пространство. Случващата се на момента комуникация, между авторите и машините с които работят, се основава на генерирани честоти и импулси, и интуитивен аудио анализ, разклоняващ се в множество визуални контролери.  Създаденият ембиънт звук от модуларния синтезатор и реактивната към него визуална среда разкриват импровизирано пространство на вибрации и светлосенки, преплитащи се в реалност и абстракция.

23.09.2017, събота от 16:00 ч. до 18:00
23.09.2017, събота от 22:30 ч. до 24:00

trohi е експериментално/фрии/електронно музикално дуо от София, България. Петър е изучавал бас китара, Йоана е самоук електронен музикант. Техните изпълнения на живо са предимно свободни импровизации със синтезатори, процесната бас китара и ритмични записи от среда.

 

В досегашните пет издания на фестивала взеха участие над 100 утвърдени творци и изследователи от цял свят, сред които: Cod.Act, Марк Конилио, Ханс Тамен, Брайън Неп, UBERMORGEN, post theater, ДерекХолзер, Дон Фореста, Пол Гранйон,  hexler (Р.Й. Фишер), Рейнълд Рейнълдс, Арно Фабре, Анди Грейдън, Андреа Пачиото, ПаолоЧирио, Ян Клуг, Cleaning Women, Петер Уилям Холдън, Пьотр Вижиковски, ВибекеСоренсен, Бернд Опл, Кристиан Делеклюз, ГийомБешолие, Ника Облак и Примоз Новак, Геум-ХюнгДжеонг, Жени Аргириу и много други.

DA Fest е финансиран в изпълнение на програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА и съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017.

С подкрепата на Американско посолство, София, Австрийско посолство, София, Посолство на Кралство Холандия, София, Гьоте-институт, България и Институт Сервантес, София.

Със съдействието на: Open Fest, Старобърно, Absolut, хотел Славянска Беседа, ESOF, MOVE.BG.

Всички събития във фестивалната програма на DA FEST са с вход свободен.

Пълната програмата на DA Fest може да намерите на адрес http://www.2017.da-fest.bg/bg/home/programme/

Повече информация за фестивала може да намерите на адрес http://www.2017.da-fest.bg/bg/home/news/news-go