„The Movie Art of Syd Mead: Visual Futurist“ събира творчеството на Сид Мийд, показвайки много негови творения за пръв път

Сид Мийд

Сид Мийд стои не само зад оригиналния Blade Runner, той е замесен и в класики като Aliens, Tron и оригиналния Star Trek. Sci-fi филмите не биха били такива, каквито са днес, без него. Сид Мийд е вдъхновил стотици творци през годините, а изкуството му е използвано и за създаването на предстоящия филм Blade Runner: 2049. От своя страна Titan Books публикуват страхотни арт книги. Не само тези за филми, но и такива, които представят невероятни дизайнери, които са повлияли на индустрията, като например Фред ГамбиноДжон Харис и Ян Милър. Ето защо, откъдето и да погледне човек, ‘The Movie Art of Syd Mead: Visual Futurist’ е уникално съкровище за ценители.

„The Movie Art of Syd Mead: Visual Futurist“ представя най-обширната колекция от визионерската работа на Мийд, отпечавана някога. Книгата е събрала стотици изображения, скици и концепт арт проекти, обхващащи почти 40-годишната му кариера, голяма част от които никога не са издавани досега. Всяка страница от книгата разкрива процесите, включени в практиката на Сид Мийд. Освен това в  „The Movie Art of Syd Mead: Visual Futurist“ можем да видим и какво се крие зад работата, свързана със създаването на напълно реалистичните му кинематографични изображения на бъдещето. Изобилието на снимков материал, обхващащ разнообразието от жанрове, за които е работил Сид Мийд би бил интересен както на киноманите, така и на визуалните артисти, а също така и на футуролозите.

Книгата започва с кратък предговор от режисьора на Blade Runner: 2049 Дени Вилньов, който споделя защо работата на Мийд е толкова важна за него. Както вече споменахме, Сид Мийд работи върху най-новия Blade Runner и Вилньов разкрива защо е имал нужда от него в работата си върху лентата. Това е последвано от есе, озаглавено „Бъдещето според Мийд“ (“The Future According to Mead”), което обяснява защо и как Мийд е повлиял на филмовата индустрия. Детайлите в тази част разкриват как изкуството му вдъхнова и създава усещането за новаторство, автентичност и откриването на нови хоризонти в индустрия, която често се придържа към стари идеи.

Всяка глава има поне няколко схеми или изрисувани страници, показващи как е подходил Сид Мийд при работата му по съответния проект. Всичко е подредено от началото на кариерата на Мийд, през най-известните му проекти, а накрая е включена и работата му по филми, която в последствие не е видяла бял свят досега.