Най-доброто от американската сцена за съвременен танц, с 9 спектакъла, избрани от престижно международно жури, представя Пловдив между 26 и 28 март. Събитието SPOTLIGHT:USA е дебют за всяко едно представление, както пред българска публика, така и пред директори на театри и фестивали от цял свят.

Селектираните танцовите компании отразяват многообразието на стилове, каузи и артистични гласове на съвременната сцена в САЩ.

SPOTLIGHT:USA е платформа за американски съвременен танц, която се организира от American Dance Abroad и ONE DANCE WEEK. Тяхното сътрудничество се осъществява с Община Пловдив и в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.

SPOTLIGHT:USA

На 26 март (понеделник) от 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ танцовата компания CONTRA-TIEMPO от Лос Анджелис ще представи спектакъла БУЙНА ВОДА. Спектакълът ще насочи вниманието към актуалните екологични, социални и расови проблеми. Вдъхновен от последната пиеса на Шекспир “Бурята“ и афро-кубинския бог на вятъра и стихиите, Ойя, представлението показва как хората взаимодействат с околната среда и едни с други. Очаквайте музика на живо, впечатляващи визуални ефекти, хип-хоп и социални танци.

SPOTLIGHT:USA

На следващия ден, 27 март (вторник), програмата продължава отново в 20:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ с ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ на Kate Wallich + The YC от Сиатъл. Според критиците „Черният лебед“ на Кристофър Нолан среща Nine Inch Nails на Трент Резнър в хореографията на Кейт и движенията на танцьорите ѝ. А когато участват и музикантите на Джони Гос всеки присъстващ мигновено се потапя в  бунтарския индустриален ритъм на Сиатъл от 80-те и 90-те. Бас китари, барабани и синтезатори съпровождат това наелектризиращо съчетание от класически и съвременен балет, атлетизъм, клубна и поп култура.

SPOTLIGHT:USA

В сряда, 28 март, отново от 20:00 ч. на същата сцена се качват Dance Heginbotham от Ню Йорк, които ще представят спектакъла ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА. Представлението проследява и изследва различни епизоди от човешката история, като тръгва от Помпей и изригването на вулкана Везувий и достига до идеите на Ницше и бурните двадесет на XX в. Създателите му гледат с въображение и хумор на живота, смъртта и стремежа да опознаеш и двете. Майра Калман е художник, колумнист на New York Times и автор на книги, а Джон Хегинботам е сред водещите танцьори и хореографи в САЩ.

Информация за спектаклите можете да следите и във Facebook събитията БУЙНА ВОДА, ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ и ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА. Билети за трите спектакъла можете да закупите още днес онлайн на epaygo.bg или на касите на EasyPay. До края на месец февруари цената на билета ще е 10 лв. Препоръчва се предварително закупуване. Очаквайте повече подробности за останалите представления, част от SPOTLIGHT:USA – платформа за американски съвременен танц.

В SPOTLIGHT:USA кандидатстваха над 50 танцови компании от САЩ. Финалната селекция включва: CONTRA-TIEMPO (Лос Анджелис), Christine Bonansea Company (Ню Йорк), Dance Heginbotham (Ню Йорк), Degenerate Art Ensemble (Сиатъл), Jonah Bokaer Choreography (Ню Йорк), Kate Wallich + The YC (Сиатъл), Palissimo Company (Ню Йорк), Tahni Holt Dance (Портланд) и <fidget> (Филаделфия). Членовете на международното жури са: Марк Оливе Лопез, театрален програматор в Mercat de les Flors (Испания); Ивона Кройцманова, основател и директор на Tanec Praha (Република Чехия); Феликс Витек, бивш директор на  internationale tanzmesse nrw (Германия); Карен Чунг, директор на China Dance Development Project в City Contemporary Dance Company (Хонконг); Балаж Арато, мениджър на Националния танцов театър на Република Унгария; Антонело Тудеско, артистичен директор на CollettivoNada (Италия).

American Dance Abroad е национална организация, която работи за безпристрастен културен диалог между американските танцови артисти и компании и техните колеги по света. Организацията осигурява  различни възможности за стимулиране на художествените търсения и културния обмен. Тя е създадена като тактически отговор на упадъка на американското танцово изкуство на глобалния пазар, според  стратегическия документ Dance America: An International Strategy for American Dance, изготвен от директорите на American Dance Abroad Каролелинда Дики и Андреа Снайдер през 2009 г.

Генерален партньор на проекта SPOTLIGHT:USA е Фондация „Америка за България“. Организаторите благодарят и на Посолството на САЩ в София, Trust for Mutual Understanding и Mid Atlantic Arts Foundation.