Бургас ще се превърне в столица на киното на страните от Черноморския регион. От 20-ти до 27-ми юли морският град отново ще бъде домакин на третия Международен филмов фестивал Бургас. Носители на редица престижни филмови награди ще присъстват лично и ще представят най-новите си идеи на публиката, с последните си филмови творби. Тазгодишната селекция на фестивала ще бъде отбелязана с над 30 заглавия от страните от региона и ще даде ход на традиционната филмова панорама, представяща членовете на международното жури.

Сред акцентите са заглавия като

Безкрайната градина (България, Галин Стоев);
Синът на София (Гърция, Елени Псику), обрал редица престижни филмови награди, като Трайбека и др.;
Стремглаво (Украйна, Марина Степанска);
Гостът (Турция, Андач Хазнедароглу);
Зер (Турция, Казим Йоз) и
8“19 (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната програма.

В документалната селекция ще видим:

Не на място (Турция/Белгия, Волкан Уче);
През тялото ѝ (Гърция, Захариас Мавроеиди);
Хармония (Англия/Русия, Фредерик Пакстън);
В (инто) нацията на голямата Одеса (Украйна, Александър Брунковски);
Jam session (България, Борислав Колев);
Живот понякога (Турция, Чем Хакверди).

Късометражната селекция отново поставя фокуса си върху млади режисьори с бъдеще, носители на награди от международни фестивали.

Ето и програмата по дни и часове

Международното жури ще се състои от екипа на Христо Илиев-Чарли, Анна Горанова, Пипо Медзапеза, Вано Бурдули, Павел Кита и Педро Фернандес Дуарте. То ще избере победителите в категориите за най-добър игрален, документален и късометражен филм.  Зрителите също ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда – тази на публиката.

За пръв път официален партньор на Международен филмов фестивал Бургас ще бъде Ню Бояна Филм. Най-голямото студио на Балканите ще връчи на победителя в категорията най-добър пълнометражен филм наградата „Дани Лернер“ в размер на 10 000 евро под формата услуги. Спечелилият приза ще може да го използва за своя следващ пълнометражен проект.

Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски режисьори. Те ще могат да разкажат повече за своите произведения на живо. Тази инициатива има за цел да се превърне в неизменна част от фестивала и да прерасне в трибуна на бургаските творци.

Сред съпътстващата програма на фестивала се очакват и много други вълнуващи събития. Едно от тях е Сценарната работилница, която ще се проведе на остров „Света Анастасия“ с водещия български сценарист Симеон Венциславов. Той е отличаван за филмите си „Посоки“ и „Ага“ на международни форуми и е познат на публиката от предаването „Ръкописът“ по БНТ.

Любителите на късия разказ ще имат възможност да присъстват лично на срещата с Георги Господинов, който ще гостува с четене и разговор за новата си книга „Всичките наши тела“. Събититето ще се проведе на 26 юли от 19 ч. в Гранд Хотел и СПА Приморец / Grand Hotel & SPA Primoretz.

За първи път в Бургас със своя самостоятелна изложба ще гостува и Bataki Studio в лицето на тандема Мария и Христо Дачеви. В специално създадената за фестивала експозиция, озаглавена „Магията на киното в миниатюри“, ще бъде представено по изключително креативен начин киното зад кадър и магията му в детайл. Изложбата ще бъде открита на 17 юли и ще продължи до края на месеца в галерия „Г. Баев“.

Организаторите на BIFF вярват, че третото издание на фестивала ще затвърди наложената от тях концепция за превръщане на Бургас в пресечна точка на съвременни кинодейци и любители на седмото изкуство. Също както и че събитието ще отреди на града достойно място на световната филмова карта.

Повече информация може да намерите тук www.burgasfilmfest.com