Дългоочакваният геймплей на Cyberpunk 2077, за който се носеха слухове от няколко седмици, се появи в интернет пространството.

Къде започна всичко?

Едва ли има геймър, който днес да не е чувал за CD Project RED – до скоро едно почти никому неизвестно полско студио. То се прочу с трилогията Witcher, вдъхновена от литературната фентъзи сага “Вещерът“ на Анджей Сапковски. Последната част от култовата трилогия за наемникът и убиец на чудовища издигна славата на компанията до невиждани висини и ги нареди до водещите гейминг гиганти в бранша. CD Project RED е компания, чиито цели не са кратките срокове, бързите печалби, игрите на парче, рециклираните римейкове и платените DLC-та.

Първият трейлър

Връщаме се няколко години назад. Месеци преди да научим, че изобщо ще излиза третата финална част на Вещер трилогията, поляците пускат абстрактен тийзър трейлър на съвсем различен проект: Cyberpunk 2077. Никой няма и понятие какво ще представлява, освен че става дума за… киберпънк – роботи, киборги, изкуствен интелект, близко бъдеще и всичко, характерно за този жанр.

Въпросният трейлър потъна в забвение, минаха години, The Witcher 3: Wild Hunt най-накрая излезе и се превърна в култ по целия свят, спечели десетки награди за игра на годината. Акциите на CDPR се вдигнаха на борсата, книгите на Анджей Сапковски се издадоха на десетки езици по целия свят, а Нетфликс дадоха зелена светлина за сериал. Днес хиляди хора по света правят косплеи на любимите си герои. И последва естественият въпрос:

Какво ще представлява новият проект Cyberpunk 2077?

След години спекулации отговорите пристигнаха на тазгодишното Е3 експо, когато за първи път показаха ингейм трейлър. Геймърската общност изпадна меко казано в екстаз. Концепцията и визията вече беше ясна. Оставаше съдържанието.

Днес CD Project RED пуснаха 48-минутен геймплей с всичко, което ни е достатъчно да знаем – графика, музика, кустомизация на героя, история, атмосфера, сендбокс механика, техника на стрелба, последствия от изборите. Сега феновете нямат търпение да се докопат до играта. Защо, ще кажете, е тази мания?

Witcher 3 се превърна в безспорен хит не защото света на вещера е огромен, а защото е изпълнен с живот. Зад всеки уникален куест стои труд, история, интересно написани герои, морални дилеми, хумор, метахумор, еггове и цинизъм. Едва ли учудва някого, че същата формула е приложена тук и изглежда феноменално. CDPR доказаха, че бъдещето е в single player.

Но какво всъщност представлява геймплеят?

Ако RPG жанра не ви е чужд, на пръв поглед ще забележите все познати неща: получавате куест от някого и имате няколко подхода към целта. Дали ще се покатерите тайно по някоя шахта, дали ще предпочетете дипломатически преговори с врага, дали ще хакнете някоя система или просто ще се метнете в стил „пуцай куме“, това зависи изцяло от вас.

Уникалното тук не е какво, а как!

В основата си Cyberpunk 2077 е шутър от първо лице с елементи на slow motion – екстра, която не е никак нова за жанра. Най-интересното нововъведение обаче са т.нар „mantis blades” – остриета в ръцете, с които можете да се биете или да се катерите по стените, за да изненадвате стратегически врага. Останалото е ясно – stealth, хакване на врагове и техните оръжия, управляване на дрони и други. Дизайнът на всяка пушка или пистолет е истинско удоволствие за гледане!

Cyberpunk 2077

Онова, с което авторите нескрито се гордеят са последствията от решенията ви. Това също не е нещо ново за RPG жанра, но за разлика от игри, в които се създава единствено илюзията за избор, Witcher 3 показа, че механиката с последствията може да се внедри качествено, стига да има желание. Ще се радваме, ако видим това и в новия проект.

Cyberpunk 2077

Колата ще е основното средство за придвижване на далечни разстояния. Тепърва предстои да се разбере какво ще представлява самата open world механика по отношение на шофирането. Едно е сигурно – ще има престрелки.

Cyberpunk 2077

Главен недостатък е загубата на FPS, която се вижда на места. Силно се надяваме финалният продукт да върви гладко на всички платформи и да няма графичен даунгрейд.

Cyberpunk трябва да извърви труден път.

Днес развлекателната индустрия изобилства от теми за изкуствен интелект, роботи, хакери, аугментирани крайници, мегатек корпорации, корупция, мръсни улици, синт музика, виртуални реалности, етични проблеми, клонинги на Blade Runner, Ghost in the Shell и тн. Да не говорим, че киберпънк културата има поне 30 годишна история. Гейминг индустрията също е запълнила тази ниша – Deus Ex, Detroit: Become Human, System Shock, Sin са все заглавия, с които новата игра ще бъде сравнявана.

Cyberpunk 2077

CDPR са изправени пред трудното предизвикателство да преставят нещо ново и различно на тема, която многократно е експлоатирана… и те ще успеят! Поляците показаха, че знаят как да се учат от грешките си. Дори Witcher 3 в първоначалният си вид страдаше от недостатъци, а днес тя е истинско полирано бужу, което старее като хубаво вино. Нещо повече: CDPR знаят какво искат геймърите. Целта им винаги е: увлекателна история, качествен продукт, доволни клиенти. Затова сме оптимисти.

Cyberpunk 2077

Сега предстои чакането…